Konya Ovası’nda gözler mayıs yağmurlarında hasatta
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda Ocak ayına kadar az yağış alan kuraklığa kapı araladı. Şubat ayından bu yana zaman zaman etkili olan yağışların devam etmesiyle birlikte hasatta beklenti mayıs ayı yağışlarına çevrilirken, uzmanlar bitkilerde kök çürüklüğü hastalıklarına karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekti.
Hububat ambarı Konya Ovası’nda 2022 hububat sezonunda yağışlar ve hububat ürünlerinde verim ve kalitedeki artış nedeniyle rekolte 2 milyon tonun üzerinde kaydedildi. Ocak ayına kadar ova genelinde yağış dönemsel raporlarında bu yıl geçen yıla göre yüzde 40 gibi önemli bir düşüş yaşandı. Bu düşüşle birlikte kuraklığın kapıları aralandı. Geçtiğimiz aylardan bu yana zaman zaman etkili olan yağmur, bitkilerin ayağa kalkması olarak bilinen gelişme dönemini atlattı.
“Civciv döneminde bitkiler istedikleri kadar su aldılar”
Çorak ve sulak alanlardaki yağışlarla birlikte tehlikeli dönemin sona erdiğine değinen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Öncelikle çorak alanlarda son dönemde yağan yağışlar, özellikle nisan yağışları oldukça etkili oldu.çok ihtiyaç duydular.tam kardeşlenme döneminde bitkiler istedikleri suyu yeterli ölçüde aldılar.yağmurların yağma şekli de burada çok değerliydi.çünkü biz çoğu zaman yağmur yağdırmıyoruz. Aniden yağmur yağmasını ve yüzeyden akarak suyun tarladan uzaklaşmasına neden olmasını isterler.Yağmur yavaş yavaş bitkilerin kök bölgelerindeki suyun tam istedikleri dönemde, istedikleri ölçüde azalmasına neden olmuştur. Yani tam kardeşlenme döneminde bitkinin yaşamsal su ihtiyacını karşılamış ve köklenme döneminde bitkilerimiz çok sağlıklı bir duruma girmiştir.Sulanan alanlarda herhangi bir sorun yaşamadık.Ayrıca önemli ölçüde etkilemektedir. çiftçilerimizin sulama maliyetleri oldukça yüksektir. Bu dönemlerdeki yağışlar, sulanan alanlarda sulama maliyetlerini azaltmıştır. Sulanan bu alanlarda, yağmurun faydası, doğal yeraltı suyunun faydasından çok daha fazladır. Yağışlarla birlikte bitkilerin gelişimi biraz daha hızlanmaya başladı” dedi.
“Hastalık gelmeden tarlalarını ilaçlamalarını öneriyoruz”
Konya ve çevre ilçelerde devam eden yağışlarla birlikte bazı hastalıkların ortaya çıkabileceğinin altını çizen Kırkgöz, “Tabii bu dönemlerde havaların ısınması bitkilerde bir takım hastalıklara neden olabiliyor. Bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu ilaçları da atarlarsa inşallah önümüzdeki dönemde verimde bir düşüş beklemiyoruz.Doğal tahıl suyu dediğimiz dönemde yağışlar da değerli.Nisan dediğimiz yağışlar elhamdülillah iyi geçti.Umarım yağışlar Mayıs ayında da bu şekilde devam edecek.Ardından hasadımıza giriyoruz.Umarım güzel bir dönem olur” dedi.
“Kasım ve Aralık aylarındaki yağışlar çok yetersizdi”
Geçtiğimiz aylarda kuraklığın arttığına dikkati çeken Kırkgöz, “Eylül ve ekim aylarında çorak alanlarda ciddi tohum kaybı yaşadık. Çünkü ekim, kasım ve aralık aylarındaki yağışlar çok yetersizdi. O dönemlerdeki durum korkuttu. Bize biraz.Ancak ilk aydan sonra yağan yağmurlar bu açıklıkları kapattı.Özellikle kardeşlenme dönemindeki yağışlar çorak alanlarda çok faydalı oldu.Bu dönemde ekim ve kasım aylarında kasvet görmemiz tesadüfi bir sorun değil. Tam tersine geçen yıl olduğu gibi tarladaki mahsullerin gidişatı çok cazip ve hızlı. Bu da önümüzdeki dönemlerde hasadın aynı seviyelerde devam edeceği anlamına geliyor” dedi. Yani verim düşecek diye acele etmiyoruz. Yağışların bu şekilde devam etmesi halinde geçen yılki verimi yakalayabileceğimizi umuyoruz” dedi.
“Mantar ilacı ilaçlamasını şiddetle tavsiye ediyoruz”
Bitkilerde hastalık kontrolünün önemine vurgu yapan Başkan Kırkgöz, “Kontrollerin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Çünkü hastalık kontrollerini yeterince yapmadıkları zaman bitki örtüsüne neden olan en büyük etkenlerden biri olan fungisit kullanımını özellikle öneriyoruz. bitkilerin verimi düşüktür.Yani görülse de görülmese de tarlalarına fungisit atmalıdırlar.Çünkü bu tür yıllarda daha önceki tecrübelerimize dayanarak mantar hastalığı her taraftan gelmektedir.Eğer varsa dönem için büyük önem taşımaktadır. çiftçilerimiz arazilerini denetliyor ve bu tarzı uyguluyor.Üre eleme dönemini çoktan geçtik.Çiftçilerimiz ürelerini tarlalarına attılar ve bundan sonra sadece hastalık denetimi yaparlarsa kalan bölümü inşallah tamamlar. dedi. – KONYA